Knjiga: Veličanstveno – Prolog

2. Prolog

Ova je knjiga inspirirana pričom o četiri složna prijatelja, koju je ispričao Shakyamuni Buddha i koja je zabilježena u Vinayavastu pravilima (Temelj discipline).

Tekst koji slijedi posljedica je želje da duboku mudrost izvorne priče uklopim u kontekst dvadeset prvog stoljeća i modernog “zapadnjačkog” načina života. Pretpostavljam da vi, baš kao i ja, želite sreću i dobar život. Nažalost, samo željeti sreću nije dovoljno jer, kada bi to bilo, svako biće koje želi sreću imalo bi to iskustvo. Znamo da to nije istina jer sreća nije stvar do koje se može doći samo željom. Ako sreća nije stvar, postoji samo još jedna mogućnost – sreća je produkt različitih uzroka i uvjeta.

Koji su to uzroci i uvjeti? Glavna je namjera ove knjige istražiti koji su uzroci i uvjeti postizanja unutarnjeg mira i dobrobiti. Kako bi taj pothvat bio efikasan, model za postizanje unutarnjeg mira i sreće mora biti temeljen na realnosti, što znači da mora biti stabilan i logički održiv, čak i nakon temeljite kritičke analize. Model mora biti nedvosmislen, bez logičkih proturječnosti, nedosljednosti te postojanja protuprimjera koji ga mogu opovrgnuti. Slijedi da knjigom “Veličanstveno – priča o ljubavi, suosjećanju i realnosti” želim osigurati da svaki čitatelj dobije kristalno jasno i praktično razumijevanje najmoćnije sile koja prožima svako veličanstveno ostvarenje ljudske vrste. Nektar unutarnjeg mira i održive sreće postoji iznad komplikacija svakodnevnog života, uvijek je dostupan i možemo ga okusiti dok se družimo s drugim ljudima, dok proizvodimo razne misli te iskušavamo emocije i događaje tijekom našeg, često užurbanog načina života. Nadam se da će razumijevanje o načinima kako to činiti u praksi procvasti u vašem umu i srcu tijekom čitanja ove knjige.

Rečeno mi je da su u kraljevstvu, u koje će vas ova knjiga uvesti, sve životinje, ljudi i ostala bića obdareni prostranom, sveprožimajućom mudrošću ljubavi i suosjećanja. Osobno nisam bio u tom kraljevstvu, ali sam imao neizmjernu sreću upoznati mudre učitelje koji znaju gdje se ono nalazi. Ova knjiga napisana je tijekom 2018. i 2019. godine, u razdobljima dok sam živio pored voljenih učitelja u sjevernoj Indiji, u državi Himachal Pradesh, u mjestu Dharamsala – McLeod Ganj.

Cijela knjiga izrasla je iz samo jedne rečenice koju sam čuo od Njegove Svetosti Dalai Lame, tijekom učenja koje je održao u Njegovom hramu u McLeod Ganju: “Ljubav i suosjećanje podržani su od realnosti, dok ljutnja, pretjerana vezanost i ostale destruktivne emocije nisu.”

Te su me riječi duboko dotakle i pokrenule moju istraživačku prirodu toliko da sam ih počeo detaljno analizirati, testirati njihovu valjanost i održivost u svakodnevnom životu. Nisam se zaustavio samo na tome, već sam zamolio svakog učitelja, mudraca i yogija kojega sam susreo u Indiji, za detaljnu interpretaciju i logičko objašnjenje tih misli. Pokušavao sam shvatiti suptilna objašnjenja, učiti i kontemplirati te, većinom bezuspješno, integrirati novonastale spoznaje na emotivnom nivou.

Knjiga “Veličanstveno – priča o ljubavi, suosjećanju i realnosti” produkt je tog procesa.

Napisana je kao bajka, priča koja lakoćom ostaje u sjećanju. Sa željom da objedinim mnoga učenja koja sam imao sreću dobiti od Majke, Oca, baka, djedova, ostalih članova obitelji te divnih nastavnika i profesora koje sam imao još od djetinjstva. Nadalje, inspiraciju i neprocjenjiva učenja, ona o ljubavi, suosjećanju i oštroumnoj mudrosti, poklonili su mi velikodušni i dobri učitelji: Njegova Svetost Dalai Lama, Geshe Lhakdor, Geshe Lobsang Choegyal Rinpoche i prevoditelj Ben Shvartz, dr. Tenzin Lhadon, Yangten Rinpoche, Lama Yeshe, Lama Zopa Rinpoche, Serkong Rinpoche, Geshema Kelsang Wangmo, Puntsok Targi, Tseyang Anila, Geshe Gyaltsen, Khadro-La, Tenzin Palmo, Robina Courtin, Jimi Neal, Tenzin Namjong i još mnogi drugi.

Prema tome, ništa u ovoj knjizi nije jedinstveno, originalno, ili nikada napisano ili doživljeno, jer ja jednostavno nemam nikakva specijalna znanja niti mudrosti. Moja jedina prednost i rijetka sreća jest u tome što sam neko vrijeme proveo u prisutnosti mudrih učenjaka britkog uma i dobrog srca, posvećenih dobrobiti svih živih bića. Ova knjiga posvećena je upravo Njima. I najbolja posveta, prema riječima mojih učitelja, prakticiranje je onoga čemu me oni poučavaju – prostrane, sveobuhvatne, ekspanzivne mudrosti ljubavi i suosjećanja, za dobrobit svih.

Zbog toga je glavna motivacija ove knjige da bude nemjerljivo korisna za vas, da vam pomogne njegovati više ljubavi, suosjećanja i oštroumne mudrosti u životu jer upravo su to najpotentniji uzroci nadvladavanja mentalne patnje, postizanja dobrobiti i veličanstvenog života za sebe i za druge.

Neka svi oni koji vide, pročitaju ove riječi ili govore o njima na pozitivan ili negativan način, od ovog teksta dobiju najuzvišeniju korist i sve što im je potrebno za sreću.

Baš kao što samo jedan žir ima potencijal cijele šume, neka ova knjiga inspirira vaš potencijal da ostvarite baš sva svrhovita nastojanja u životu. Neka sva vaša životna iskustva uvijek budu neodvojiva od oštroumne mudrosti i dobroga srca.

Igor Mošič, Rijeka, 21.12.2019.

Da, želim kupiti knjigu “Veličanstveno – priča o ljubavi, suosjećanju i realnosti”