Tibetanska debata: Oštroumna mudrost i njene koristi

On March 21, 2019, Posted by , In nam, With Comments Off on Tibetanska debata: Oštroumna mudrost i njene koristi

Misli su uzrok svih naših zadovoljstava i sreće. Misli su uzrok i svih naših nezadovoljstava. Često izgleda da su to vanjske okolnosti, razni objekti, drugi ljudi, vijesti itd. ali da je tome tako, svi ljudi u određenoj situaciji mislili bi i osjećali se na identičan način. Vanjski faktori svakako utječu na naše iskustvo, ali nisu dominantan faktor jer da su vanjski faktori dominantan uzrok mentalnih nedaća, ne bi mogli ništa napraviti da ih uklonimo.

Misli su produkt uma i dominantan uzrok sreće i mentalnih problema, zbog toga je naš način razmišljanja, glavni alat za rješavanje svih naših problema. U životu često vjerujemo u novac, nekretnine, aute, zlato, dijamante kao utočište koje pruža sigurnost, ali stvarni dragulj je naš način razmišljanja, temeljen na oštroumnoj mudrosti. Oštroumna mudrost uzrok je sreće i eliminacije mentalne patnje.

Kako razvijati oštroumnu mudrost? Logičkim razmišljanjem. Na taj se način želimo probiti kroz mentalnu zbrku i vidjeti realnost kakva ona jest i tako nadvladati negativne emocije. Da bi to mogli učiniti moramo jasno uvidjeti, kako točno postoje objekti realnosti, ne mutno i površno. To znanje mora biti naša vlastita spoznaja, a ne tuđe iskustvo. Zbog toga debatom dolazimo do valjane spoznaje koja je produkt našeg intelekta. Nakon toga, valjanu spoznaju, meditacijom asimiliramo na emotivnom nivou. Meditacija koje se temelji na valjanoj spoznaji izuzetno je moćna i blagotvorna. 

Valjana spoznaja produkt je oštroumne mudrosti i glavni je uzrok koji negativnim emocijama oduzima moć, slabi ih i na kraju ih čini nepostojećima. Valjana spoznaja predstavlja ispravno znanje o načinu na koji postoje fenomeni realnosti.

Do valjane spoznaje može se doći samo na dva načina:

  1. Direktnom percepcijom
  2. Zaključivanjem – neosporna konceptualna kognicija skrivenog fenomena, u ovisnosti o ispravnim znacima. Zaključivanje može biti: a) vlastito (osobno iskustvo) ili b) tuđe (sastoji se od riječi koje netko govori).

Debatom vježbamo samostalno zaključivanje. Zašto? Da budemo samostalni u svojim uvjerenjima. Strukturu debate učimo i prakticiramo na primjerima u svakom modulu NAM programa “Harmonija realnosti i izbora”. Cilj debate nije poniziti sugovornika, već pomoći da mu razmišlja logički konzistentno.

Što će nam logički konzistentno razmišljanje? Zato jer način razmišljanja koji nije kontradiktoran, uzrok je sigurnosti. Također, način razmišljanja uvijek prethodi riječima koje govorimo i akcijama koje poduzimamo. Nadalje, konzistentnost (kongruentnost ili harmonija) misli, riječi i akcija, uzrok je samopouzdanja, unutarnjeg mira i konstruktivnih emocija koje nas podržavaju i osnažuju, a u takvom okruženju sukobi, nezadovoljstva i mentalne krize, ne mogu preživjeti.

 
Osnivač i učitelj NAM tehnologije je Igor Mošič, dipl.oec. Napisao je knjigu „Iznad Želja – Anti-Stres Mentalni Trening“. Predavač je na Međunarodnom kongresu neuropsihijatrije „Mind&Brain“ u Puli. Certificiran je kao NLP Master praktikant i International New Code NLP Coach. Student je budističke psihologije u centru Tibetanskog Budizma u mjestu McLeod Ganj – Dharamsala, Indija.

Ako želite sudjelovati na NAM radionicama emotivne higijene, pošaljite poruku na: info@n2sed.hr