Meditacija prisutnosti uma kod disanja

On April 15, 2017, Posted by , In meditacija, With Comments Off on Meditacija prisutnosti uma kod disanja

Meditacijom prisutnosti uma kod disanja u praksi započnite anti-stres mentalni trening. Prije ulaska u meditaciju možete pomisliti na motivaciju za meditaciju, pomislite kako ćete idućih nekoliko minuta posvetiti smirivanju i boljoj koncentraciji kako bi se bolje osjećali, ali i kako bi time pozitivno utjecali na dobrobit svih ljudi oko vas. Motivacije se možete prisjetiti i nakon što završite meditaciju.

1. Smjestite se u udoban sjedeći položaj

  • Iako udoban, položaj ne smije biti previše udoban kako ne bi zaspali. Stopala su ravno na podu, kralježnica je uspravna, po mogućnosti ne naslanjajte se na naslon stolice, ruke u krilu ili bedrima, laktovi ne dodiruju tijelo, ramena opuštena i raširena, glava lagano pognuta prema naprijed, oči zatvorene ili poluotvorene. Dišite na nos.

2. Usmjerite pažnju na disanje

  • Odaberite jednu od dvije moguće točke: područje nosnica ili područje ispod pupka (četiri prsta ispod pupka)
  • Svu svoju svjesnost usmjerite na odabrano područje i strujanje zraka prilikom udisaja i izdisaja kod nosnica ili pomicanje abdomena kod opisane točke ispod pupka

3. Iduće tri minute budite potpuno koncentrirani na svoje disanje

  • Dišite potpuno prirodno, ni na koji način ne manipulirajte disanjem. Pomognite si brojanjem (Udah-Izdah 1, Udah – Izdah 2…i tako do 10, a onda brojite udisaje i izdisaje unatrag od 10 do 1)
  • Kad vam se misli udalje s disanja, vratite svjesnost natrag na disanje

Ako tek počinjete, dovoljno je meditirati samo tri minute. Vremenom možete povećavati vrijeme na desetak minuta ili više. Cilj ove meditacije je postizanje stabilnog, sigurnog i mirnog uma, prisutnog u sadašnjem trenutku.

Meditacija prisutnosti uma kod disanja jedan je od oblika mindfulness meditacije i u većini slučajeva trenutno smanjuje intenzitet stresa, pojačava koncentraciju i prisutnost u obavljanju posla kojim se bavimo te pojačava mentalnu stabilnost. Ipak, važno je napomenuti da se isključivo mindfulness meditacijom ne mogu ukloniti uzroci stresa. Za to je u proces anti-stres mentalnog treninga potrebno uključiti i analitičku meditaciju koja pomaže razvoju subjektivnih spoznaja do kojih se ne može doći samo razmišljanjem.

Posjetite predstavljanja i radionice N2SED Anti-Stres Mentalnog Treninga, a raspored pogledajte ovdje.