N2SED Anti-Stres Mentalni Trening u Novom Listu

On April 15, 2017, Posted by , In anti-stres, With Comments Off on N2SED Anti-Stres Mentalni Trening u Novom Listu

“Živjeti zdravo” mjesečni je prilog Novog Lista u kojem je 11. ožujka 2017. godine, predstavljena  knjiga “Iznad Želja – Anti-Stres Mentalni Trening” autora Igora Mošiča. U nastavku se nalazi tekst iz priloga.

Svi ljudi žele biti smireni, sretni i osjećati se ugodno. Nitko ne želi nemir, sukobe, i nepotreban stres. Usprkos tom nastojanju, većini to ne uspijeva.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), depresija i mentalni poremećaji su drugi najčešći uzrok radne nesposobnosti, a do 2020. godine bit će i drugi najčešći uzrok bolesti ljudi. Znanstveno je dokazano da kontinuirano iskušavanje stresa u svakodnevnom životu uzrokuje povećanu vjerojatnost za razvoj mentalnih poremećaja, depresije kao i slabljenje kognitivnih sposobnosti poput sjećanja, učenja, logičkog zaključivanja i koncentracije.

Stres definiramo kao svako mentalno stanje koje uzrokuje nelagodu i nemir. Stres ne nastaje sam od sebe. Stres ima svoje uzroke. Hrast ne nastaje sam od sebe. Žir je uzrok hrasta. Prepoznavanjem i uklanjanjem uzroka stresa, uklanja se i nepotreban stres.

Stres je problem cijelog društva, a ne samo pojedinca

Baš kao što se voda prelijeva iz jedne posude u drugu, na isti način svakodnevno utječemo jedni na druge. Lako je razumjeti da osoba koja je u stresu osjeća nemir i nelagodu. Dok je u stresu, ta osoba ne djeluje destruktivno samo na sebe, već narušava kvalitetu života članova svoje obitelji, prijatelja, kolega s posla, susjeda…Nepotreban stres time postaje problem cjelokupnog društva, a ne samo pojedinca koji ga iskušava.

Smirenost i samopouzdanje isključuju nemir i tjeskobu

Osoba koja je u stresu, ima jednu vrstu ponašanja. Kada je ta ista osoba smirena i koncentrirana, ima drugu vrstu ponašanja. Stres i smirenost se međusobno isključuju što znači da ne mogu koegzistirati tj. postojati zajedno u istom trenutku. Moguće je iskušavati samo jedno od toga.

Razmislite li o tome, u svojim svakodnevnim iskustvima možete jednostavno pronaći različite vrste ponašanja ovisno o mentalnom stanju koje ste iskušavali. Takve primjere je vrlo lako potražiti u sportu. Sjećate li se kako je Goran Ivanišević osvojio Wimbledon? Koja je bila razlika koja je učinila razliku između Gorana koji je više puta posustajao u finalu i Gorana koji je osvojio Wimbledon? Jedan od vodećih uzroka pobjede bila je njegova koncentracija i smirenost usprkos mnogim uvjetima koji mu te 2001. godine nisu išli u prilog. Ipak, neovisno o tome, te je godine imao nešto što nije imao proteklih godina – koncentraciju i smirenost. Nije se ljutio, niti burno reagirao kod svojih ili pogrešaka sudaca. Ali koncentracija i smirenost nisu bili rezultat novog produktivnijeg ponašanja, oni su bili značajni uzroci. Posljedica tih uzroka bilo je osvajanje Wimbledona.

Iskušavanje koncentracije, smirenosti i samopouzdanja isključuje iskušavanje stresa, sukoba i nemira. Baš kao što kad se pojavi svjetlost, tama nije moguća.

Usprkos zastrašujućem predviđanju Svjetske zdravstvene organizacije glede mentalnog zdravlja ljudi, trenutno ne postoji lako dostupan, jednostavan anti-stres program za efikasnu prevenciju mentalnih poremećaja i promociju održivog mentalnog zdravlja. To predstavlja problem, ali i uzrok osnivanja anti-stres mentalnog treninga kao doprinosa rješavanju tog problema.

Kako „tamo“ postaje „ovdje“

Ako puno putujete automobilom zbog poslovnih obaveza, recimo više od 30.000 km/godišnje, želite si kupiti udoban i siguran automobil. Imate li obitelj, želite osigurati udoban i ugodan stan ili kuću jer ipak ondje provodite ½ života. Istu udobnost i komfor želite za sebe ili svoje najbliže u poslu, odmoru, putovanjima… Sve su to djelići mozaika koji čine život.

Pitanje je što je vaš suputnik ne 30.000 km/godišnje, ne ½ života već 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu? Um.

Poznajete li ga? Znate li kako funkcionira, što ga čini smirenim i sigurnim te istinski sretnim, a što ga čini nesretnim?

Iako se umom služimo od rođenja, nitko nije napisao upute za njegovu upotrebu, a u svakodnevnom životnom ritmu teško je promatrati svoj vlastiti um kao što je teško vidjeti sliku ako se nalazite unutar njezinog okvira. Zbog toga ćemo koristiti metodu upoznavanja s prirodom uma koja se zove meditacija. Meditacijom produbljujemo razumijevanje i upoznavanje s odabranim fenomenom ili objektom.

Uvod u anti-stres mentalni trening predstavlja tzv. mindfulness meditacija i to je ono što ćete naučiti do kraja ovog teksta. Ideja mindfulness meditacije je usmjeravanje pažnje na razne fenomene koji su prisutni u sadašnjem trenutku. Glavni fenomen na koji usmjeravamo pažnju tijekom mindfulness meditacije je disanje, a alat koji pri tome koristimo je svjesnost. Disanje povezuje misli i tijelo i događa se u sadašnjem trenutku. Svaki puta kada pomislite na svoje disanje, ne maštate o konceptima budućnosti i prošlosti – prisutni ste ovdje i sada.

Zašto je to važno? Razmislite li o tome, većina od nas je svakodnevno uvjetovana da stalno ostvarujemo neke privatne i poslovne ciljeve, ispunjavamo obaveze, to-do liste – želimo doći “tamo”. To je svakako i temelj ljudskog napretka. Ipak, pitanje je ako u svakom trenutku nismo svjesni što je “ovdje” kako ćemo znati da smo stigli “tamo”? Ako stignemo “tamo” to bi trebalo postati “ovdje”, zar ne?

Raste interes poslodavaca

Svaki anti-stres mentalni trening započinje mindfulness meditacijom i trenira vašu prisutnost u “ovdje”.

Mindfulness i slični oblici mentalnih treninga prema nekim su podacima najbrže rastući model relaksacije i koncentracije u SAD-u, a trend se preko Velike Britanije širi i na Europu. Prema podacima portala fortune.com, prošle godine je u SAD-u čak 22% poslodavaca svojim zaposlenicima nudilo programe povezane s mindfulness meditacijama. U Hrvatskoj sve veći broj poslodavaca također uviđa važnost održive mentalne stabilnosti, koncentracije i prisutnosti svojih zaposlenika o čemu svjedoči značajan rast broja polaznika naših radionica i treninga, pogotovo iz bankarskog sektora.

Otkrijte koncentriran um smirenog samopouzdanja

Prije nego započnete anti-stres mentalni trening, učinite nešto za što vam nije potreban trening, niti knjiga. Jedan od najvećih poklona i izraza ljubavi prema onima koje volite jest pokloniti im vlastitu “prisutnost”. Kada ste s njima, ne biti “tamo”, biti “ovdje”. Primijetiti ih i biti tu za njih. Isto tako, jedan od najvećih poklona prema samima sebi jest pokloniti si “prisutnost”. Učinite to sada, povratkom disanju.

Obavijen stresom, nemirom i brigama u svakome postoji smiren, koncentriran i samopouzdan um. Baš kao što od jutra, sunce rastjeruje mrak i putuje prema svom zenitu, anti-stres mentalni trening umanjuje stres, nemir i sukobe te jača smirenost, koncentraciju i samopouzdanje.

U takvom stanju, nećete se samo vi osjećati bolje, već ćete sve više pozitivno djelovati i na članove vaše obitelji, kolege s posla, prijatelje i susjede…time i na društvo u cjelini, a to predstavlja svrhovit i vrijedan cilj.

Knjiga „Iznad Želja – Anti-Stres Mentalni Trening“ ujedno je znanstveno istraživanje

Knjiga „Iznad Želja“ napisana je kao znanstveno istraživanje. Čitatelje se potiče na korištenje logičkog razmišljanja kako bi sami došli do subjektivnih zaključaka o tome gdje nastaje stres te koji su glavni uzroci stresa. U knjizi zatim istražujemo vezu zdravlja i stresa i načine kako ukloniti stres, uklanjanjem njegovih uzroka. Znanstvenoistraživački pristup knjige znači da postavljamo razne hipoteze o umu, dokazujemo ih, a na kraju ih pokušavamo i opovrgnuti traženjem protuprimjera. Na taj način svaki čitatelj razvija intelektualno razumijevanje načina kako smanjiti stres u svakodnevnom životu. Ali tu knjiga ne staje.

Intelektualno razumijevanje fenomena uma vrlo je važno, ali nije dovoljno za promjenu neželjenih obrazaca ponašanja. Intelektualno razumijevanje užitka koji pruža čokolada i stvarno uživanje u čokoladi, nemjerljivo su različiti. Zanima li vas čokolada; probajte čokoladu!

Zbog toga su na kraju knjige opisani i dijelovi anti-stres mentalnog treninga kroz praktične meditacije i jednu mentalnu vježbu. Namjera je da se mentalnim treningom kreiraju nova uvjerenja koja tada postaju uzrok produktivnijeg ponašanja u prirodi smirenosti, koncentracije i samopouzdanja.

Predgovor za knjigu napisala je akademkinja Vida Demarin, profesorica neurologije i međunarodni autoritet neuroznanosti te mentor Igor Mošiča u razvoju anti-stres mentalnog treninga.

Akademkinja Vida Demarin o knjizi „Iznad želja“                 

“Naš je mozak plastičan organ i aktiviranjem mehanizma neuroplastičnosti vidnim, slušnim, taktilnim i motornim stimulusima, mijenjamo ga u skladu s našim željama i potrebama, a aktivacijom zrcalnih neurona djelujemo ne samo na sebe, nego i na sve oko sebe.

I tako uz Igora Mošiča i njegovu dragocjenu knjigu, krećemo u novi, mirniji, sadržajniji, svjesniji život.” kaže akademkinja Vida Demarin, neuropsihijatar i neuroznanstvenik o knjizi „Iznad želja“ Igora Mošiča

U prilogu je predstavljena i meditacija prisutnosti uma kod disanja o kojoj više saznajte ovdje: mindfulness meditacija.

Zanima li Vas više, kupite knjigu “Iznad Želja – Anti-Stres Mentalni Trening” ovdje: Da, želim kupiti knjigu.